Keverőszelep vezérlés

A videóban egy keverőszelep beállítása látható.
Ezt a funkciót a IO-Valet 2.4-es verziójától tudja a szoftver.

A demo összeállítás :
– 24 V tápegység. A keverőszelep feszültségigénye miatt.
– myIO Server – IO-Valet 2.4
– PWM- 0-10V átalakító. Ez a konverter a keverőszelepnél állítja elő a vezérlő PWM jeléből a kívánt 0-10V-os vezérló feszültség szintet.
– 0-10V-os 24V DC keverőszelep.
– DS18B20 hőszenzor.

A keverőszelep 0-256 értéket vehet fel (0-100%).
Ezt az értéket lehet manuálisan beállítani, vagy automatizálni.
Automatikus esetben ki kell választani egy hőszenzort, amelynek értéke alapján fogja a program kikalkulálni a keverőszelep állását.
Megadható minden egyes PWM kimenethez egy OFF érték, melyet a kimenet kikapcsolásakor fog felvenni, ennél az értéknél a szelep nem fog jobban elzárni. Illetve megadható egy ON érték, melyet a PWM kimenet bekapcsolásakor vesz fel. Ennél az értéknél nem fog jobban kinyitni a szelep automatikusan.
Ezen kívül szükséges megadni a szenzorok határértékeit (MIN-MAX), mely hőfok értékeknél vegye fel a PWM kimenet az ON és az OFF értékeket. Ezt tized Celsius fok pontossággal adhatjuk meg igény szerint.
Ekkor ez a szelep automatikusan felveszi a hőszenzor értékei által a kívánt állást, lineálisan kalkulálva a kimenet értékét.
Amennyiben ez a szelep egy padlófűtés kört vezérel, ez tovább megbonyolítható például egy padló szondával. A padló szonda egy digitális kimenetet vezérel (ez lehet virtuális is, nem szükséges rákötni semmit, de akár egy visszajelző led is kikerülhet a helység villanykapcsolójába), és ha a padló hőmérséklete leesik például 25 fok alá, akkor ez bekapcsol.
Ezt a padlószondát hozzárendeljük a keverőszelephez a “Relé Csatoló” résznél, így a padló szonda fogja engedélyezni, vagy tiltani a keverőszelep működését. Ha a padlószonda kimenetünk kikapcsolt állásban van, akkor a keverőszelep OFF értéket vesz fel (ez a jelen esetben 0). Amennyiben bekapcsolt állapotban van (mert leesett a padlószonda hőfoka a határérték alá), úgy a keverőszelep működésbe lép.
Ezt még tovább bonyolíthatjuk egy szobatermosztáttal, mely a szoba hőmérsékletét méri. Ha például besüt a nap és már nagyon meleg van a szobában letiltható a padlószonda, így a padlószondához kapcsolt keverőszelep is.
Ehhez először is egy digitális kimenetet kell beállítani termosztátnak a szokásos módon (Ki-bekapcsolási értékek megadásával), majd a “Relé Védelem” résznél a Termosztát kimenetünket prioritásosnak jelölve, megadjuk, hogy tiltsa le a padlószonda kimenetét.
Ezzel a beállításaal elérhetjük például azt, hogy egyenletes hőfokon tartsuk, nemcsak a padló fűtés vizet, hanem magát a padlót is, de leállítható a helység fűtése egy termosztáttal szükség esetén.


Facebookmail
Posted in Egyéb.